Μαιευτική

Κύηση

Κατά τη  διάρκεια μιας εγκυμοσύνης πραγματοποιούνται διάφοροι έλεγχοι κι εξετάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η υγεία της μητέρας αλλά και αυτή του εμβρύου, και να παρέχεται σωστή κι επαρκής παρακολούθηση της πορείας της κυήσεως.

Η εγκυμοσύνη είναι, κατά  βάση,  μια φυσιολογική κατάσταση και  συνεπώς  ο ρόλος του ιατρού και της μαίας ορίζονται  στην κατεύθυνση  της  πρόληψης κι έγκαιρης ανίχνευσης πιθανών ανωμαλιών ή ιδιαιτέρων καταστάσεων  κατά την εγκυμοσύνη,  της γενικότερης  και  πολυεπίπεδης  υποστήριξης, προσπαθώντας να παρέχουν πραγματικό αίσθημα  ασφάλειας  στην έγκυο γυναίκα,  φροντίζοντας επίσης για την  ενημέρωση κι εκπαίδευση πάνω στα θέματα της  εγκυμοσύνης,  του  τοκετού   και της λοχείας.

 

Μετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, η έγκυος γυναίκα χρειάζεται να έχει προγραμματισμένες επισκέψεις στον ιατρό, προκειμένου να παρακολουθείται επιμελώς η εγκυμοσύνη και να  ανιχνευθούν  ιδιάζουσες  καταστάσεις,  που μπορεί να προκύψουν  κατά τη διάρκεια των εννέα  μηνών αυτής,   με σκοπό   να αντιμετωπιστούν   κατάλληλα.

 

Μέσα στις πρώτες 6 με 8 εβδομάδες  της κυήσεως πρέπει να πραγματοποιηθεί   υπερηχογράφημα  για την  επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου   και  να ληφθούν  μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις  της μέλλουσας μητέρας, για να υπάρχει μια  γενικότερη εκτίμηση της υγείας της.

Μεταξύ της 8ης και  10ης  εβδομάδας της κυήσεως 
πραγματοποιείται  νέο  υπερηχογράφημα   για να ελεγχθεί η  ανάπτυξη του εμβρύου,  και  να  επανεξεταστεί  η  καρδιακή του λειτουργία.

Προκειμένου να αποκλείσουμε την πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικής ανωμαλίας κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου και συγκεκριμένα μεταξύ 11ης  και 13ης  εβδομάδας, πραγματοποιείται  το υπερηχογράφημα για τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας,  ενώ παράλληλα γίνεται και  μέτρηση στο αίμα της μητέρας των επιπέδων  της  ελεύθερης   β – χοριακής  γοναδοτροπίνης  και της  PAPP-A  πρωτεϊνης.

Με βάση τα αποτελέσματα  των εξετάσεων  και την ηλικία  της  μητέρας θα εκτιμηθεί αν  χρειάζεται  να  υπάρξει   περαιτέρω   επεμβατικός  έλεγχος,  όπως   λήψη  τροφοβλάστης  ή αμνιοπαρακέντηση  ή  πιο  εξειδικευμένος  μη επεμβατικός έλεγχος.

Οι αλλαγές στη εξωτερική σας  εμφάνιση, κατά το πρώτο τρίμηνο  της εγκυμοσύνης, δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς.

Η κοιλιά σας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση του μεγέθους της , παρά ελάχιστα προς το τέλος του τριμήνου. 

Το στήθος σας, το αισθάνεστε πιο διογκωμένο και λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητο.

Ενδέχεται  η εγκυμονούσα να παρουσιάζει  αυξημένη κούραση, υπνηλία  κατά τη διάρκεια της ημέρας,  έμετο ή ναυτία  ιδίως το πρωί,  όπως  επίσης   μεταπτώσεις  στη διάθεση.

 Όλα αυτά, αποτελούν τα συνήθη συμπτώματα της περιόδου αυτής.

 

Μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας  της  κυήσεως η έγκυος πρέπει να υποβάλλεται στο υπερηχογράφημα  Β’ επιπέδου,  το οποίο πραγματοποιείται από  εμβρυομητρικό  ιατρό,  εξειδικευμένο στον  υπέρηχο του εμβρύου . 

Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος  αυτού,  εκτιμάται η ανάπτυξη κι η μορφολογία του εμβρύου,  ο πλακούντας,  ο ομφάλιος λώρος,  η ποσότητα του αμνιακού υγρού,  η αιμάτωση της μήτρας καθώς και η πλήρης ανατομία του εμβρύου . 

Επίσης, μελετάται η εκτίμηση της πιθανότητας για την κάθε έγκυο  ξεχωριστά  για πρόωρο τοκετό,  δηλαδή πριν τις 33 εβδομάδες της   κυήσεως,  όπως   ακόμη   και ποιές από αυτές  έχουν αυξημένη πιθανότητα   να παρουσιάσουν  υπέρταση  στην  εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια  του δευτέρου τριμήνου  πραγματοποιείται  και πιο επισταμένος έλεγχος  της εγκύου,  όσον αφορά  τα  επίπεδα  γλυκόζης  του αίματος  της   και κατά  πόσο  υπάρχει αυξημένος  κίνδυνος  να παρουσιαστεί  διαβήτης  κυήσεως.

Στα συμπτώματα του δεύτερου τριμήνου  περιλαμβάνονται η αύξηση του μεγέθους τους στήθους σας,  πιθανώς    κάποιες αλλαγές  στο δέρμα σας  ενώ  πλέον  αρχίζει  να  γίνεται πιο  εμφανές το μέγεθος  της  κοιλιάς  σας. 

Το μωρό σας στο δεύτερο τρίμηνο  αρχίζει να μετακινείται πιο έντονα  και περί την 20η  εβδομάδα,  αρχίζετε πλέον να  νοιώθετε  αυτές τις κινήσεις.

Οι προγραμματισμένες  επισκέψεις στο γιατρό σας  παραμένουν σημαντικές.

Αναφέρετε στο γιατρό σας οτιδήποτε σας   προβληματίζει, βάσει των οδηγιών   που σας έχουν δοθεί,  ακόμα κι αν  σας  φαίνεται  ασήμαντο.

 

Στο τρίτο  τρίμηνο της  κυήσεως,  όπως και στα  δύο προηγούμενα,  το έμβρυο  συνεχίζει να  ελέγχεται  τακτικά  υπερηχογραφικά,  όπως επίσης  και η εγκυμονούσα.

Το υπερηχογράφημα  ανάπτυξης  ή  doppler   κυήσεως  γίνεται  συνήθως  μεταξύ  της  30ης  και   34ης   εβδομάδας  της        εγκυμοσύνης   και είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της υγείας του εμβρύου.

Σκοπός  του  doppler  κυήσεως  είναι  ο καθορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου,  του  βάρους του,  της  ποσότητας  του  αμνιακού  υγρού,  της  θέσης  και της  λειτουργικότητας  του πλακούντα,  της  μελέτης  της αιματώσεως της μήτρας. 

Απαραίτητες  συνεχίζουν να θεωρούνται εργαστηριακές εξετάσεις  αίματος, ούρων  και κολπικού  υγρού  της  εγκύου.

Η παρακολούθηση  συμπληρώνεται με  το καρδιοτοκογράφημα,   μία εξειδικευμένη εξέταση, που χρησιμοποιείται   για να ελέγξει την υγεία του  εμβρύου  και πιο  συγκεκριμένα της εμβρυϊκής καρδιακής συχνότητας,  της  επαρκούς  οξυγονώσεώς του  καθώς  και της δραστηριότητας της  μήτρας.

Οι  εμβρυϊκές κινήσεις  είναι πιο έντονες  πλέον.  

Υπάρχει συνήθως   δυσχέρεια στην  αναπνοή  της  εγκύου, η οποία  χρειάζεται να κοιμάται  πιο  όρθια,  έντονο το αίσθημα της εύκολης κόπωσης,  δυσκολία  στη  βάδιση  και τις  μετακινήσεις.

Μετά  την 37η εβδομάδα της κυήσεως,  υπάρχει μεγάλη ασφάλεια για εσάς  να προχωρήσετε  σε τοκετό,   σε  όποια  φάση  αυτός  εξελιχθεί,  ενώ  το μωρό σας θεωρείται αρκετά ασφαλές  για να  έρθει στον  κόσμο  μας..

Προγεννητικός Έλεγχος

Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά σε ένα σύνολο εξετάσεων, που είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν στην αρχή της εγκυμοσύνης ή πριν το ζευγάρι ξεκινήσει την προσπάθεια.

Η ιατρική παρακολούθηση της εγκύου αποτελεί εδώ και χρόνια  επιτακτική ανάγκη για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, την πρόληψη και την αποφυγή επιπλοκών αυτής. 

Αυτό επιτυγχάνεται  με μια σειρά  επισκέψεων στο  μαιευτικό ιατρείο, αρχίζοντας με την επιβεβαίωση της κυήσεως, και συνεχίζοντας για όλο το χρονικό διάστημα  της εγκυμοσύνης, όπου και  παρακολουθείται η  κατάσταση της υγείας, κατά πρώτον της μητέρας και κατά συνέχεια η  υγεία  και  η  ανάπτυξη  του εμβρύου. 

Ακρογωνιαίος λίθος της παρακολούθησης αυτής  είναι το υπερηχογράφημα το οποίο μας δίνει σημαντικότατες πληροφορίες για την πορεία της κυήσεως.

Για τον ολοκληρωμένο  προγεννητικό  έλεγχο, απαραίτητη είναι επίσης και μια σειρά ανώδυνων  εξετάσεων  του ζευγαριού, κυρίως  αιματολογικών,  με σκοπό  τον  εντοπισμό προβλημάτων που  μπορεί  να  δημιουργήσουν  ιδιαίτερες  καταστάσεις  κατά  την κύηση ή τον τοκετό και την  έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Αν υπάρχουν, επίσης,  πληροφορίες  για  κάποια  ιδιάζουσα,  γνωστή πάθηση στις οικογένειες των γονέων, τότε απαιτείται περαιτέρω στοχευμένος έλεγχος.

NEWSLETTER

ΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ